Er zijn een aantal sterk aanhoudende misvattingen over innovatie, die ervoor zorgen dat organisaties onvoldoende innoveren. Scott Berkun schreef een interessant boek over de 10 mythes rondom Innovatie. In deze blogserie behandel ik telkens een van deze tien denkfouten.

De mythe dat goede ideeën zeldzaam zijn

Herkent u het volgende gevoel? U zit bij gelegenheid met een aantal goede vrienden of bekenden te praten over hoe alles beter kan. En plotsklaps komt u samen tot een vernieuwend idee. U bespiegelt over wanneer auto’s zonder bestuurder kunnen gaan rijden. U verzint nieuwe regels voor het voetbal. Of u weet wel hoe ze het bij de hockeyclub van uw dochter beter zouden kunnen regelen. Hoe de scholen in Nederland les zouden moeten geven. Hoe de NS meer op tijd zou kunnen rijden. Dat herkent u vast wel. Zonder al teveel moeite poppen in dagelijkse conversaties al miljoenen nieuwe ideeën op. Goede ideeën zijn net zo zeldzaam als zandkorrels in de woestijn.

Toch bestaat het gevoel dat baanbrekende innovaties rusten op een briljant idee. En dat die ver buiten uw verbeeldingsvermogens liggen. Dat ze gemaakt worden door briljante ondernemers of artiesten en dat deze mensen unieke genen hebben die dit mogelijk maken. Niets is minder waar. Er is wel een ander onderscheid tussen de meesten van u en mensen als van Gogh, Beethoven en Edison. Ze hadden het lef om onconventioneel te denken en een idee een tijd te laten bestaan en te onderzoeken. Daarnaast hebben ze met enorm veel doorzettingsvermogen en toewijding het oorspronkelijke idee doorontwikkeld tot vernieuwende eindproducten, in hun geval prachtige schilderijen, oorstrelende muziek en licht voor alle mensen. Het stuwen van een goed idee naar de realisatie van een oplossing en het vervolgens daadwerkelijk lanceren, het in de markt brengen van die oplossing, dat is pas zeldzaam.

Kevin Kelly laat in zijn innovatiepyramide mooi zien hoe de afvalrace richting de finish vorm krijgt. Wie de uiteindelijke winnaar is, is minder evident dan dat het zal gebeuren, gezien de brede basis van de pyramide. Hij stelt dat veel mensen een probleem herkennen dat vraagt om een oplossing, ergens rond de tienduizend. Slechts duizend komen echt tot een idee van hoe de oplossing zou kunnen zijn. Daarvan zijn er maar honderd die ook de details van een oplossing definiëren. Maar tien mensen werken door tot een werkend prototype, iets dat bewijst dat de oplossing werkt. En uiteindelijk is er maar één op de tienduizend die erin slaagt om de wereld ervan te overtuigen dat de oplossing geadopteerd moet worden.. Zoals Edison deed met de gloeilamp en het elektrische systeem, of Bojan Slat met zijn systeem om plastic uit onze oceanen te vissen.

Wanneer u een willekeurig 6-jarig kind een stift geeft, zal ze binnen een uur tientallen dingen bedenken. Een kind staat in open verbinding met zijn of haar creativiteit. Zo zijn we allemaal geboren. Het probleem is dat de conventies van ons volwassen leven conformiteit eisen en we offeren onze creatieve instincten op ten gunste van de sociale status. In tegenstelling tot een kind zijn volwassenen snel en direct (ver)oordelend, waardoor ideeën worden verworpen voordat ze zelfs maar een moment hebben gehad om hun waarde te bewijzen.

Het is gemakkelijk om creativiteit te herontdekken, daarom is brainstormen zelden zeer zinvol. We zijn al creatief. De uitdaging is dat we niet de moed hebben om in de ideeën te investeren. Goede ideeën zijn overal: ongewoon zijn mensen met de overtuiging hun reputatie achter ideeën te plaatsen. Mijn tip? Laat af en toe het kind in u toe. Pak een vel papier, teken, schrijf, denk over nieuwe oplossingen voor zaken die u opgelost wil zien!

Geschreven door: Jacco Klomp, Innovation manager at Prodware Nederland

Volgende week beschrijft mythe 7 dat je baas meer weet dan jij.

Alle 10 de mythes:

10 Mythes over innovatie – #1 De mythe van het Eureka moment
10 Mythes over innovatie – #2 Inspirerende onwaarheden
10 Mythes over innovatie – #3 De mythe van de methode
10 Mythes over innovatie – #4 De mythe dat we van goede ideeën houden
10 Mythes over innovatie – #5 De mythe van de eenzame uitvinder
10 Mythes over innovatie – #6 De mythe dat goede ideeën zeldzaam zijn
10 Mythes over innovatie – #7 De mythe dat jouw baas meer weet dan jij
10 Mythes over innovatie – #8 De mythe dat het beste idee wint
10 Mythes over innovatie – #9 De mythe dat problemen minder interessant zijn dan oplossingen
10 Mythes over innovatie – #10 De mythe dat innovatie altijd goed is

Voor meer achtergronden, lees het boek van Scott Berkun – https://www.amazon.com/Myths-Innovation-Scott-Berkun/dp/1449389627